unique weddings in
scandinavia and europe

amanda costa thompson

Contact us

arrow

WEDDING PLANNING

Teltbryllup – fortryllende fleksibel feiring

October 3, 2021

Hei, jeg er amanda
Hei og velkommen til bloggen vår. Her kan du få med deg tips, inspirasjon og om livet som bryllupsplanlegger. Si gjerne hallo!
les mer
arrow
Søk
last ned gratis
den ultimate sjekklisten
Få oversikt over alt du trenger å tenke på allerede i dag.
last ned

Hvem sier du trenger slott for å være prinsesse for en dag?

I dag skal jeg fortelle om hvorfor jeg elsker teltbryllup – og det er ikke bare fordi jeg selv hadde et! Vi skal også se på noe av det du bør ta høyde for, slik at du best kan vurdere om det passer for deg og din bryllupsdrøm.

Gift deg hvor du vil

Noe av det beste med telt, er at du kan slå dem opp nærmest hvor som helst. Selv er jeg veldig svak for telt fra Sperry Tents. De ser storslagne ut i alle omgivelser, og egner seg perfekt for deg som vil ha et spektakulært bryllup, og stå fritt til å velge lokasjon. Pass bare på at du booker selve teltet god tid i forveien!

Bruk omgivelsene for alt de er verdt

Med telt kan du legge bryllupet til et sted som står ditt hjerte nær, for eksempel på en hytte eller en gård dere har tilhørighet til. På den måten kan venner og familie være med inn i en verden de kanskje ikke har sett tidligere, og la omgivelsene være med og fortelle historien. 

Teltbryllup i hagen på Sørlandet.

Over: Eventyrlig sommerkveld.
Foto: Truls Fossum | Bryllup: Øybryllup i Grimstad

Ooaa hele natten (ingen stengetid) 

Hoteller og restauranter har stengetider å forholde seg til. Derfor velger mange å frakte gjestene videre til et annet sted, der de kan fortsette festen. Med teltbryllup i privat regi kan du holde åpent så lenge du vil, med sømløs overgang mellom middag og fest. Aktiviser gjestene utenfor teltet i en liten halvtime mens dere rydder unna bord og stoler, så er det bare å fortsette festen i teltet – som nå er forvandlet til diskotek. 

I vårt eget bryllup (på en øy) danset vi hele natten, og rundt halvparten var med den siste båten tilbake til hotellet klokken 05.30. Noen av de beste minnene våre er fra de ekstra timene vi holdt det gående, blant annet båtturen tilbake i soloppgangen. 

Blanke ark til den designglade

Et telt er nærmest som et blankt ark. Du har hvite eller gjennomsiktige vegger og et nøytralt tregulv, så det er virkelig en drøm å gå til verks både med blomster og dekor. Mange lokaler kommer med en del låste rammer – veggfarge, ornamenter og innredning – mens de frie tøylene i teltet kan gjøre det langt enklere å tilpasse fargepaletten og uttrykket du ønsker deg. Du kan dessuten plassere det i henhold til omgivelsene, slik at du råder over både eksteriøret og interiøret.  

Belysning med wow-faktor

Du bør også utnytte det nøytrale uttrykket i teltet til å gjøre noe litt ekstra med belysningen. Bruk gjerne en varm lystone som utgangspunkt, og varier utover kvelden med ulike farger. Transparente vegger beskytter mot vind og vær, samtidig som det slipper inn fargespillet fra omgivelsene – og rikelig med naturlig lys! Om kvelden skal det ikke mange lampene til for å sette stemningen. Kanskje du har en DJ som også har en lysrigg? 

Og du: Fakler i området rundt er ikke til å kimse av når mørket faller på!

Telbryllup med Sperrytents bryllup i solnedgangen i hagen på Sørlandet.

Over: Håndlagde lyskuler skapte et delikat, boblende uttrykk i dette teltet.
Foto: Truls Fossum | Bryllup: Øybryllup i Grimstad

Mat og drikke, slik som du vil ha det

Holder du teltbryllup i privat regi, kan du selv stå for mat og drikke. Da tar du på deg mer arbeid, men det vil koste betydelig mindre i kroner og øre. 

Jeg vil likevel anbefale deg å sette bort i alle fall deler av jobben. Skal du og gjestene nyte festen til fulle, bør du ha med deg noen profesjonelle, spesielt når det gjelder maten. Rutinerte kokker kan levere akkurat samme kvalitet i det fri som på restaurantkjøkkenet, enten ved hjelp av grill, et mobilt kjøkken eller begge deler. Du rigger bare opp et sidetelt, så er både kokkene og maten godt beskyttet fra vind og vær. 

Et annet tips, og en mulighet du ikke alltid får i andre lokaler, er å bruke lokale råvarer. Det bidrar til den helt unike opplevelsen du er ute etter. Selv brukte vi blant annet jordbær fra det lokale gartneriet og reker fra havet rett utenfor. Det bidro til en helt egen opplevelse! 

Utevielse og bekymret for regn? Teltet gir deg værgaranti

Været er alltid en joker, og særlig i Norge. Drømmer du om utevielse, men synes det virker litt vel risikabelt? Hvis du har plass, kan du ha teltet klart rett ved siden av. Da kan dere vie dere ute og ta resten av festen i teltet, helt uten å måtte transportere gjestene til et annet sted. Og skulle det blir regn er det en smal sak å rigge til vielse i teltet, for deretter å ommøblere til mottakelsen senere. 

Brudepar gifter seg i telt med Sperrytents på Sørlandet.

Over: Da regnværet truet utevielsen, ble teltet redningen. Ingen dum plan B!
Foto: Truls Fossum | Bryllup: Øybryllup i Grimstad

Fantastiske bilder med telt

De fleste fotografer elsker et flott telt, og med god grunn. Det rette teltet gir deg en vakker og romantisk bakgrunn, og det er jo nettopp dét man ønsker seg på en bryllupsdag. 

Fleksibiliteten du får med teltet gir også fotografen et stort utvalg av motiver gjennom dagen. Det er mulig å veksle mellom vielse, grønne omgivelser, sjøutsikt, detaljbilder av bordene og maten, festbilder og så videre – alt på samme sted. 

Tenk på dette før du bestemmer deg

Teltbryllup er i mange tilfeller helt perfekt, men det er også noen ting du bør ta høyde for.

Krever mer planlegging

Du må belage deg på at et teltbryllup generelt krever mer planlegging og organisering. I permanente lokaler vil betjeningen være kjent med alle fasiliter og hva stedet krever, mens hvert teltbryllup er et helt nytt bryllup. Hvis dere i tillegg ønsker å ha feiringen (teltet) på et avsidesliggende sted, kan logistikken være desto mer tidkrevende og kostbar. Det kan også bli vanskelig å finne alternative løsninger i siste liten hvis deler av leveransen blir forsinket. 

Likevel kan nesten alt fikses, og om du har lyst til å gifte deg på Svalbard – vel, så gift deg på Svalbard! Sørg bare for at du har en plan for alle utfall, og allier deg gjerne med en bryllupsplanlegger. Da kan dere bare konsentrere dere om å være brudepar (det er mer enn nok!), mens noen andre tar seg av grovarbeidet.

Begrenset til sommerhalvåret

Et telt isolerer dårlig, så jeg vil definitivt anbefale å bruke dem i sommerhalvåret – og kanskje helst fra mai–september. Med gassovner eller liknende blir det riktignok godt og varmt i selve teltet, men det er deilig å kunne vandre litt rundt i omgivelsene også. Det er kanskje litt ekstra viktig for alle gjestene som går i kjole; man vil jo gjerne vise seg litt frem når man først har pyntet seg til fest.

Du trenger et plant areal

Jeg vil anbefale at du legger et hardt gulv (helst tregulv) i teltet. Du kan sette det opp rett på bakken, men er det gress er det ingen drøm for høye hæler. Og tro meg: Du vil at alle skal trives på dansegulvet! 

For å legge gulvet er det en klar fordel om underlaget er noenlunde plant. Leverandøren bygger opp der det eventuelt er ujevnt, men det er grenser for hva man kan jobbe seg rundt. 

Kan du skaffe den nødvendige infrastrukturen?

Et bryllup krever strøm og en del annen infrastruktur. Skal du lykkes med teltbryllupet bør du sjekke at det finnes nok strøm tilgjengelig; kokker med koketopper, og kanskje induksjonsplater, trenger langt mer enn 10 ampere. En elektriker kan trekke ut en midlertidig kurs, så det skal nok ordne seg, men vær oppmerksom på at det kan bli en ekstrakostnad. 

Kokkene vil dessuten trenge kjøleskap og fryser – og det må du ha til drikke og andre ting også. Gassovner eller andre varmekilder må du ta høyde for, og legg en plan for toalettbesøkene. Husk at mange av oss blir veldig takknemlige for et speil, godt lys og noen småting vi kan bruke til å friske opp sminke og hår. Det gjelder forresten uansett hvor du gifter deg! 

Vil du ha hjelp med planleggingen?

Som sagt elsker jeg teltbryllup. Jeg håper du har hatt nytte av denne lille guiden, og er litt klokere på om det er noe å vurdere til din store dag. Har du spørsmål om telt eller bryllupsplanlegging, er det bare å kontakte meg.  

Lykke til med forberedelsene! 

_________________________

Reply...

favourites

Kategorier

søk på kategori

bryllup

planlegging

podcast

inspirasjon

trykksaker

Welcome!

welcome to the blog

I'm Amanda and so glad to have you here! Welcome to our journal where we share tips, inspiration, travels and all things weddings.

read more

arrow

search

gratis

den ultimate sjekklisten

Kom i gang med planleggingen og få oversikt allerede nå.

LAST NED

a small gift for you

the ultimate checklist

Get the overview you need to start your
 wedding planning today!