unique weddings in
scandinavia and europe

amanda costa thompson

Contact us

arrow

WEDDING PLANNING

5 tips til valg av drømmelokalet

November 16, 2022

Hei, jeg er amanda
Hei og velkommen til bloggen vår. Her kan du få med deg tips, inspirasjon og om livet som bryllupsplanlegger. Si gjerne hallo!
les mer
arrow
Søk
last ned gratis
den ultimate sjekklisten
Få oversikt over alt du trenger å tenke på allerede i dag.
last ned

5 tips til valg av drømmelokalet

Med så mange muligheter — hvor skal du i det hele tatt begynne å lete? Her er fem tips som kan gjøre det enklere å finne rammene du kanskje ikke engang visste du drømte om. 

Ettersom bryllupslokalet legger føringer for så mange andre aspekter ved bryllupsplanleggingen — dato, budsjett, design, logistikk, og mye mer – er det noe av det aller første du bør ta fatt i. Men hvordan starter du jakten? 


Her kommer noen tips som forhåpentlig gjør jobben litt mindre overveldende. 

Masseria i Sør-Italia
Foto: Eline Jacobine, masseria i idylliske Sør-Italia

Finn den rette atmosfæren for dere

Før dere leter utover — let innover. Ta dere tid til å reflektere rundt hvilke ønsker har for den store dagen. Er et bryllup ved sjøen det riktigste for dere? Kanskje et bryllup i en låve eller på en herregård? Dette er tre helt ulike utgangspunkt og tre helt ulike søk. 

Dere lurer kanskje på hva som egentlig karakteriserer dere som par? Da har jeg et tips: 

Gå inn på telefonens kamerarull (alle bilder) og zoom litt ut. Ble dere igjennom. Hvor drar dere på ferie? Hva kan dere trekke ut fra de beste minnene deres? Kjenner dere tilhørighet til noen spesielle steder? Her ligger det garantert noen hint. 

Uansett hva dere velger å gå for, forsikre dere om at valget kjennes riktig for begge to. Lag gjerne en kort liste med tre stikkord hver, over hvilke ønsker dere har. Når det er gjort har dere plutselig kommet et langt stykke på veien!  

Få klarhet i hvor mange gjester dere vil invitere

Antall gjester er naturlig nok en nøkkelfaktor når det kommer til valg av sted. Et mikrobryllup med 25 gjester krever mindre areal enn et sted for 150 gjester. Dette går begge veier: Du vil ikke ha mange gjester i et lite lokale, og kanskje heller ikke få gjester i et stort lokale. 

Før dere setter i gang med befaringer (se nedenfor), hør med de ulike lokasjonene om kapasitet, og spør dem hvilket antall de selv mener lokalet egner seg for. På denne måten unngår dere å bruke tid på å besøke steder som ikke passer til ønskene deres og antall gjester. Har lokalet dere vurderer aldri holdt bryllup før, kan det hende dere selv må reise dit og gjøre en vurdering. 

Husk da at kapasitet går på mer enn bare vielsen og festen. Er dere utenbys må både dere og gjestene ha et sted å overnatte. Der er det ikke alltid like mye å velge i, spesielt om det er snakk om et avsidesliggende sted. 

Les også: Teltartikkelen

Har stedet restriksjoner dere bør vite om?

Før dere binder dere til et lokale: Sjekk om de har restriksjoner når det gjelder regler på lydnivå, utendørs musikk, alkoholservering, om kake kan medbringes og så videre. Spesielt er det vanlig at lokaler i tettbygde strøk, som innenfor Ring 1 i Oslo, er pålagt å stenge serveringen relativt tidlig. Kanskje krever de at du bruker deres utvalgte leverandører? Når disse elementene er kartlagt, og dere ellers er fornøyde med lokalet, skulle det ikke være noen flere overraskelser å bekymre seg for.  

Og – selv om et lokale kommer med visse restriksjoner, betyr ikke det at alt håp er ute. Kanskje dere kan improvisere litt og likevel skape skape drømmebryllupet her? Det er for eksempel ingenting i veien for å legge nachspielet til et annet lokale. Det kan være et utested eller hjemme hos en av gjestene. 

Så lenge dere vet om restriksjonene i god tid, og de ikke er helt diskvalifiserende, er det fullt mulig å få et fortreffelig bryllup. Antakelig har lokalet har noen fordeler som mer enn veier opp for begrensningene. Tenk dessuten ikke bare på hva dere ikke kan: Finn ut av hva som er inkludert til de ulike stedene dere besøker, for eksempel om de stiller med servitører eller om dere må ta med egne. 

Drømmelokalet i Provence
Foto: Sandra Åberg Nydelig sted i Provence, i Sør-Frankrike

Budsjett: For deres egen del og for gjestene

Bryllupslokalet utgjør for mange en stor andel av det totale budsjettet. Selv om det er tidlig i planleggingen, er det viktig å lage et noenlunde presist budsjett. Tro meg, det er frustrerende å ha valgt et lokale som legger press på alle de andre postene (og regn med uforutsette kostnader underveis, om dette er første gang du planlegger et bryllup). 

Jeg oppfordrer også til å tenke på gjestene når dere velger et lokale. Hva har de råd til og hvor mye tid kan de sette av til reise og så videre? Gjør en vurdering på hvordan dere best kan imøtekomme flest mulig av gjestene. Selv om den avsidesliggende øya i Lofotens havgap er drømmestedet deres, kan det hende enkelte synes det blir både dyrt og langt å reise. Er dere i typisk bryllupsalder har dere flere venner i etableringsfasen, med småbarn og mange forpliktelser. Det er synd om mange melder avbud – gjestene er minst like viktige som lokalet!

Når det er sagt er jeg stor tilhenger av å gjøre bryllupet til et eventyr. Legg det gjerne til utlandet, men sats i så fall på et sted med smidig logistikk, så det ikke blir for mange overganger/mellomlandinger. Et annet poeng er at avsidesliggende steder gjør deg sårbar hvis leverandørene dine rammes av sykdom eller andre showstoppere. Er du langt fra by og folk, har du gjerne få alternative leverandører om noe skulle skje. 

Masseria i Sør-Italia
Foto: Eline Jacobine, Masseria i Sør-Italia, Puglia

Bilder bra, befaring best

Bilder er bra, og film er enda bedre, men vi har fem sanser (seks på en god dag). Ingenting slår et besøk i egen person. Du kan se Notting Hill 100 ganger og likevel vite fint lite om hvordan Westbourne Park Road egentlig føles en søndag formiddag. 

Poenget er: Når du finner aktuelle steder, grav deg ned og kos deg med alle de fine bildene som ligger på web og i sosiale medier. Men ikke ta et endelig valg før du har besøkt det. Først da kommer magefølelsen du kan føle deg trygg på. Kribler det når du ser deg selv komme opp kirkegulvet? Synes du liksom du kan kjenne varmen når du tenker på hvordan det er å stå blant alle dine nærmeste akkurat her? Er dette et sted du har lyst til å henge på veggen (bildene deres vil jo komme herfra)? 

Da er du på rett spor. 

Står du mellom to steder og lurer du veldig på hva du skal velge, lytt til magefølelsen. Om det ene stedet koster litt mer enn det andre, men er det dere likte best, anbefaler jeg at dere går for det og heller ser om dere kan kutte litt i noe annet. 

Lyst til å komme i gang med planleggingen?
Last ned gratis sjekkliste.

Reply...

favourites

Kategorier

søk på kategori

bryllup

planlegging

podcast

inspirasjon

trykksaker

Welcome!

welcome to the blog

I'm Amanda and so glad to have you here! Welcome to our journal where we share tips, inspiration, travels and all things weddings.

read more

arrow

search

gratis

den ultimate sjekklisten

Kom i gang med planleggingen og få oversikt allerede nå.

LAST NED

a small gift for you

the ultimate checklist

Get the overview you need to start your
 wedding planning today!