unique weddings in
scandinavia and europe

amanda costa thompson

Contact us

arrow

STATIONERY

Guide: Save the date-kort til bryllupet

May 10, 2020

Hei, jeg er amanda
Hei og velkommen til bloggen vår. Her kan du få med deg tips, inspirasjon og om livet som bryllupsplanlegger. Si gjerne hallo!
les mer
arrow
Søk
last ned gratis
den ultimate sjekklisten
Få oversikt over alt du trenger å tenke på allerede i dag.
last ned

Enten du velger SMS eller unikt design på håndlaget papir: Alt er lov når du skal be gjestene dine holde av datoen til den store dagen deres. Likevel er det et par ting det kan være lurt å huske på. 

Et lykkelig, nyforlovet par og sønnen deres, moren holder frem hånden med forlovelsesringen for å vise den til sønnen. De ser på hverandre og smiler kjærlig. Lys bakgrunn.

Foto: Jonathan Daniels via Unsplash 

En bryllupsfest uten gjester er triste saker. Førsteprioritet når datoen er satt er derfor å informere familie og venner om det viktigste: 

 1. Dato for bryllupsdag /-helg  

 1. Sted  

Verre er det ikke – men vi er ikke helt i mål ennå.  

Når bør vi sende ut save the date-info?  

Dere bør sende ut informasjonen så snart datoen er satt. Med mindre det er sannsynlig at den vil bli endret, er det ingen grunn til å vente – tvert imot.   

I tillegg til dato anbefaler jeg at dere opplyser om hvor bryllupet skal holdes. Noen vet allerede hvilket lokale de skal gifte seg i, andre vet kanskje bare at det skal være i Norge et sted.  Det føles kanskje unødvendig å informere om sted lenge før dere sender ut de langt mer innholdsrike invitasjonene, men selv en omtrentlig anvisning kan være nyttig for gjestene. Noen har behov for å planlegge reisen (med alt det kan innebære av visum, flybilletter med mer), ferieavvikling, barnevakter og annet lang tid i forveien.   

Save-the-date-kort, eller hold-av-datoen-kort, i serien Eucalyptus fra Bryllupsglede.no. Motivet er grønne blader, malt i akvarell på hvitt papir. Del av en komplett serie bryllupsinvitasjoner og andre trykksaker til den store dagen.

Over: Et hold-av-datoen kort i serien “Eucalyptus, designet av Amanda i Bryllupsglede

Hvordan sende ut save the date-info 

Det er i hovedsak tre fremgangsmåter du kan velge mellom:  

 • Hold av datoen-kort (papir) 
 • Hold av datoen-kort (digitalt) 
 • SMS / e-post 

Noen gjør det helt enkelt og sender en mail eller SMS. Andre ønsker å la bryllupets røde tråd skinne gjennom allerede her, og har samme designuttrykk fra save the date-kortet til takkekortet. Alt er lov! 

Uansett er det ikke mye hold-av-datoen-kortet trenger å inneholde.  

Før vi går videre til de tre kategoriene, vil jeg fortelle om én ting det kan være lurt å huske på uavhengig av hvilket format du velger. 

Husk å be om postadresse i retur! 

Hvis du sender ut save the date-informasjon, og vet at du ønsker å sende papirinvitasjon senere, er det lurt å spørre om den oppdaterte adressen allerede nå. De fleste vil gi en tilbakemelding så snart de får beskjed om at dere skal gifte dere, og da kan de like gjerne sende adressen i samme slengen. På den måten kan du legge adresser rett inn i gjestelisten fortløpende (for du har vel en gjesteliste med all den viktigste informasjonen?) og spare deg selv for stress og hodebry senere. Det er nemlig langt ifra sikkert at du finner alt du trenger på 1881.no.  

Blått skjermbilde av save-the-date-, eller hold-av-datoen-info som blir sendt ut via SMS. Inneholder emojis med hjerter og stjerner.

 

Nesten i hvert eneste bryllup jeg selv blir invitert i, tikker det inn en SMS før selve invitasjonen kommer: «Hva er adressen deres igjen?» – og da har det gjerne i tillegg begynt å haste for brudeparet. Samler du inn adresser i god tid i forveien, slik at du slipper å samle dem inn rett før du sender ut invitasjonene, lar du dessuten gjestene få en gledelig overraskelse senere: Det er jo mye mer stas å plutselig finne en flott konvolutt i postkassen enn å få en SMS der noen spør deg om postnummeret ditt og samtidig avslører hva som er på vei.  

Ok, la oss snakke om formatene.  

Save the date på papir– hvordan velge design på trykksakene? 

Om du bestemmer deg for at du vil spre det glade budskap på trykte save the date-kort, har du nærmest ubegrenset med designmuligheter. Gjør du som jeg gjorde i min tid, og lager dine egne trykksaker, kan du spare penger – men vær forberedt på at det krever mye prøving og feiling.  

Hvis designet er viktig for deg, men du er litt Edvard Saksehånd eller rett og slett ikke ønsker å investere tiden det tar å få noe du liker, er det tryggeste og enkleste å sette bort jobben. Det finnes mange trykksakleverandører som tilbyr komplette serier til bryllupet ditt, og noen designer helt unike trykksaker basert på dine ønsker.   

Bryllupsinvitasjoner og andre trykksaker til bryllupet i serien Eucalyptus, produsert av bedriften Bryllupsglede. Grønne blader malt i akvarell på hvitt papir, presentert med tilhørende grønn konvolutt, hvitt silkebånd. Svar utbedes-kort i grønt i forgrunnen.

Digitale save the date-kort 

Rent designmessig er dette egentlig akkurat det samme som et papirkort. Flere og flere trykksakleverandører tilbyr digitale kort, og det er ingen grunn til at favorittdesignet ditt kun skal kunne eksistere på papir.  

Fordeler: 

 • Dere når ut til alle på 1-2-3 
 • Dere slipper konvolutter og porto 
 • De byr på noe av estetikken du kan få i et papirkort 
 • Du kan gjøre dem interaktive, for eksempel med klikkbare lenker til bryllupsnettside eller gaveliste.

Ulemper: 

 • De føles ikke like personlige som papirkort 

 • Du kan ikke henge dem på kjøleskapet eller tavler – og noen av oss ELSKER daglige påminnelser om at vi snart skal i bryllup! 
 • De egner seg ikke som et varig minne, hverken for dere selv eller mottakerne. 

Igjen, det finnes ingen fasit når det gjelder bryllupsinvitasjoner, og dere må nesten bare diskutere hva som passer best for dere.  

Save the date på SMS / e-post 

Det er egentlig ikke så mye å si om SMS og e-post, annet enn at det er det rimeligste og enkleste alternativet. Det er kanskje verdt å nevne at noen velger en kombinasjon: De sender SMS / e-post umiddelbart, for deretter å sende den samme informasjonen på et finere, mer personlig papirkort litt senere.  

Et tips dersom du velger e-post: Det kan være lurt å samle alle e-postadressene i gjestelisten, så har du mest mulig kontaktinformasjon samlet på ett sted. Det blir helt garantert flere runder med utsendelse av informasjon underveis, og da er det kjedelig og tidkrevende å lete opp hver enkelt adresse fra ulike kilder (nok en gang).   

Kan vi gå rett på bryllupsinvitasjonene?  

Hvis dere har et begrenset budsjett, men likevel ønsker å investere i trykksaker, ville jeg personlig sendt save the date per SMS og spart kruttet til selve invitasjonene. De inneholder mer informasjon, dere har fått tenkt dere om og valgt et uttrykk, og ved siden av gaver og bilder er de blant de eneste håndgripelige minnene fra bryllupet. Fine, gjennomtenkte invitasjoner kan bli kjære minner for årene fremover, også til barn og barnebarn.  

Vær bare oppmerksomme på at det kan ta tid å utforme selve invitasjonene, rett og slett fordi bryllupsplanlegging er en prosess og deres unike uttrykk blir gjerne til underveis. Ikke minst kan det hende dere må lete en stund før dere får landet vielsessted og festlokale, og i mellomtiden kan dere risikere at viktige gjester legger andre planer.  

Det viktigste først 

Fordelen med save the date-kortet er at dere i størst mulig grad sikrer dere det jeg mener kanskje er viktigste på bryllupsdagen: At deres nærmeste er til stede for det som for mange er et av livets høydepunkter. 

Save the date-kortet er en enkel og rimelig måte å kjøpe seg tid på. Dere sikrer oppmøte fra de viktigste, samtidig som dere får tid til å planlegge bryllupet videre i ro og mak.  

Gratulerer med forlovelsen og lykke til!  

Klem fra Amanda 


Lyst på en GRATIS sjekkliste til bryllupsdagen? Klikk på bildet under og kom i gang med planleggingen!

Den ultimate sjekklisten til ditt bryllup

 1. […] at brudeparet har sendt ut save the date-kort (og dermed kjøpt seg tid), pleier jeg å anbefale utsendelse 6–8 måneder før bryllupsdagen. […]

favourites

Kategorier

søk på kategori

bryllup

planlegging

podcast

inspirasjon

trykksaker

Welcome!

welcome to the blog

I'm Amanda and so glad to have you here! Welcome to our journal where we share tips, inspiration, travels and all things weddings.

read more

arrow

search

gratis

den ultimate sjekklisten

Kom i gang med planleggingen og få oversikt allerede nå.

LAST NED

a small gift for you

the ultimate checklist

Get the overview you need to start your
 wedding planning today!